We zijn een leuk tassenmerk
uit Amsterdam en maken al onze
tassen in Nederland.

Handgemaakt in Noord Brabant
Bas Kosters, Susan Workman en Johan Jongkind

Hallo, wij zijn Johan Jongkind en Sue Workman, een Nederlands Engels stel die in Amsterdam wonen met hun dochter Ivy. De afgelopen 20 jaar hebben wij in Amsterdam en London gewerkt in marketing en communicatie, en hebben vele lokale en internationale bedrijven geadviseerd over het lanceren van hun nieuwe producten en het bouwen van hun merken.

Zoals velen willen ook wij een verschil maken in deze wereld. Vele jaren hebben wij andere bedrijven geholpen met het bouwen van hun merken en nu vinden we het tijd om zelf een merk te creëeren. Tijdens een weekend trip naar London zag Sue tot haar verrassing hoe de oude Engelse schooltas weer helemaal in was en weer verkocht werd in vele winkels. Dit zette haar aan het denken: wat is er eigenlijk gebeurd met die oude schooltas die ik kreeg toen ik 10 was? Toendertijd woonde zij met haar familie in Rotterdam en voor Sinterklaas kregen zij en haar zus een echte Nederlandse leren schooltas. Zij waren er enorm blij mee want niet alleen paste alles erin, maar nu voelden ze zich ook echte Nederlandse schoolmeisjes.

Gemaakt in Nederland

 

En zo is het begonnen. Het leek ons een goed idee om de Nederlandse schooltas weer terug te brengen, dat wordt onze missie. We ontdekten een ervaren, ambachtelijke tassenmaker en een lederlooierij die beiden net zo enthousiast waren over de schooltas als wij en die het ook heel leuk vonden om die oude schooltas weer een nieuwe kans te geven.

Voor ons was het belangrijk dat die bedrijven in Nederland gevestigd waren. Deels omdat we die flexibiliteit nodig hebben met alle kleuren en maten die we voeren, deels omdat we ons steeds vaker afvragen waarom al die goederen de halve Aarde rond moeten reizen.

We hebben de goede dingen van de oude schooltas behouden omdat de tas daarom ook zo populair was geworden. Maar zoals bij elke cosmetische ingreep heeft hij een paar kilootjes verloren, heeft een sloten die veel makkelijker te openen zijn en hebben we ‘m ook een schouderband gegeven zodat hij draagbaarder is. Oh ja, en we er nog een flinke hoeveelheid kleur in geïnjecteerd, 14 kleuren om precies te zijn.

OldSchool Newschool,
ons goede doel

 

Natuurlijk gaat het terugbrengen van de schooltas geen enorm verschil teweegbrengen in de wereld, maar het stelt ons wel in staat iets anders te doen dat we ook graag willen. We willen ons namelijk meer inzetten voor kinderen, met name in Afrika, die helemaal of bijna geen onderwijs krijgen. Omdat we vinden dat dat ook één van de beste manieren van ontwikkelingshulp is.

Daarom gaat van de verkoop van elke tas via onze webshop € 3.00 in de pot van ons goede doelen programma ‘OldSchool NewSchool’ waarmee we educatieve programma’s gaan steunen in de afgelegen gebieden van Kenia en Oeganda en misschien zelfs wel een nieuwe school gaan bouwen. Dat doen we uiteraard niet zelf maar we zijn er blij mee twee stichtingen te kunnen gaan steunen die op dat gebied al fantastisch werk doen. Op die manier, en andere initiatieven die we nog gaan ontwikkelen, hopen we onze kleine bijdrage te kunnen leveren aan mensen die het echt nodig hebben.