Oudste schooltassen van Nederland waren van hout

Oudste schooltas van Nederland?

Misschien wel de oudste schooltas van Nederland, uit 1788, hebben we gevonden in het Museum De Burghse Schoole in Burgh Haamstede.

Oude 'schooltassen' uit het museum

Tijden veranderen, ook voor de schooltassen. Onlangs waren we in het Zuiderzee Museum (echte aanrader!) en werden we ook gewezen op onderstaande, bijzondere schooltassen. Ook toen moest alles meegesjouwd worden naar school. De schooltas deed ook direct dienst als opbergdoos en waarschijnlijk daarom werden ze vroeger van hout gemaakt.

Even gegoogleld en toen kwamen we bovenstaande schooltas tegen in het museum van Burgh Haamstede. Niet de fraaiste maar wel het oudste exemplaar dat we tot nu toe hebben gevonden, uit 1788. Toen deze kist op een zolder gevonden werd, zaten er zelfs nog twee schriftjes in, van ene Marinus Overbeeke. Best bijzonder dat jouw schoolschriftje meer dan twee eeuwen later gevonden wordt.
Oudste schooltas

Schooltassen Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzee Museum hebben ze een aantal prachtige oude schooltassen. We hebben een paar foto’s van hun website gekopieerd om te laten zien hoe bijzonder ze waren.