Leren boekentas voor het stevige werk

Nieuw: OldSchoolBags 'Natural'

Leren Boekentas - OldSchoolBags 'Natural' collectie

We zijn ons vandaag de dag erg bewust van het milieu. 

Met onze nieuwe tas, de OldSchoolBags ‘Natural’ introduceren wij ons meest verantwoorde tas:

  • plantaardig gelooid leer (dus geen agressieve chemicaliën gebruikt)
  • lokaal gemaakt (in Nederland, in Kaatsheuvel)
  • geen onnodig transport (minder vervuilend)
  • direct van de maker naar de klant (steun je lokale ondernemer)

Ook leren boekentassen kunnen beter

Boekentas XL - zijkant

Veel boekentassen, vooral die buiten Europa gemaakt worden, zijn niet op een verantwoorde manier gemaakt (qua materialen èn arbeid). Grote kans dat het leer van een goedkope tas niet op een eerlijke manier geproduceerd is, en dat dit proces slecht is voor het milieu.

Bij onze nieuwe leren boekentas, ‘Natural’ is dit geen probleem. Dit is een boekentas geschikt voor het zwaardere werk én deze boekentas is op een eerlijke manier geproduceerd! Deze prachtige leren boekentas is dan ook perfect voor docenten.

Het looien van leer is vaak een vervuilend proces. Goedkope tassen zijn vaak gemaakt van goedkoop leer. Dit is heel slecht voor het milieu. Er zijn veel schadelijke chemicaliën nodig (denk aan arseen, formaldehyde en chroom) om van dierenhuiden leer te maken.

In Nederland (en in geheel Europa) zijn daar strenge regels voor, die dit al veel beter gemaakt hebben. Buiten Europa, waar de meeste goedkope tassen vandaan komen, gebeurt dat veel minder. De gebruikte chemicaliën worden vaak onbehandeld in de natuur geloosd. Dit veroorzaakt natuurlijk veel schade aan de natuur (zie deze blog). Daarnaast vindt het leerlooien vaak plaats in ontwikkelingslanden. In deze landen is de milieuregelgeving minder streng dan in de EU. Zo kunnen de leren tassen veel goedkoper geproduceerd worden.

Verantwoord productieproces

Schooltassen handgemaakt in Noord Brabant (nieten)

Wij doen hier niet aan mee en kiezen voor een verantwoord productieproces. 

We waren heel enthousiast toen we de Primavera lijn van Dutch Leather Vision ontdekten. Boekentas ‘Natural’ is op verantwoorde wijze gemaakt. De tas bestaat uit plantaardig geplooid leer. Dit houdt in dat er geen chemicaliën gebruikt zijn om het leer te bewerken.

Toen OldSchoolBags in 2012 opgericht werd, zijn we meteen begonnen met lokale productie, te beginnen met de leren schooltas en de daarvan afgeleide schoudertas en handtas / handtasjes

De boekentas ‘Natural’ wordt dus ook weer in Nederland (Kaatsheuvel) geproduceerd. Dit scheelt een reis van 10 tot 19 duizend kilometer per schip of vliegtuig (vanuit India of China). 

Het leer wordt over een afstand van 8 km getransporteerd (van Dongen naar Kaatsheuvel). De boekentas wordt daarna met de hand gemaakt. Hiervoor maken we gebruik van een atelier dat al sinds 1962 tassen produceert en waar echte vakmensen werken.

Doordat onze tassen lokaal gemaakt worden, blijven de lijntjes kort en hebben we goed zicht op wat er tijdens het productieproces gebeurt. Als de tassen eenmaal klaar zijn, dan worden ze rechtstreeks naar de klant gestuurd. Een eerlijk en verantwoord proces waarbij we de wereld niet onnodig vervuilen.

Grote, stevige leren boekentas

Boekentas XL+ - binnenkant

De boekentas ‘Natural’ heeft een breedte van 39cm (XL) of 41cm (XL+) en heeft drie grote compartimenten.

In het middenvak kun je gemakkelijk twee multomappen (of een 8cm dikke ordner) kwijt. De tas heeft een afsluitbaar ritsvak, twee voorvakken en een schouderriem. Deze schouderriem is in lengte verstelbaar zodat je hem perfect op jouw lichaam aan kunt passen. Je draagt de boekentas dan comfortabel over je schouder.

Speciaal voor docenten

Boekentas XL+

Veel leraren en leraressen gebruiken grote leren tassen om wat meer boeken en spullen mee te kunnen nemen. 

Onze leren boekentassen worden dan ook vooral door docenten gekocht. We nemen de feedback die zij ons geven mee, zodat we onze tassen kunnen optimaliseren en ze perfect voldoen aan de eisen die docenten aan een boekentas stellen.

Hierdoor hebben we de boekentas ‘Natural’ uitgebracht in een extra grote uitvoering. Er kan gekozen worden tussen de maten XL (waar twee multomappen in passen) en XL+ (waar zelfs een 8cm dikke ordner in past).

De boekentassen zijn erg robuust en heel stevig. Leraren en leraressen moeten immers dagelijks veel boeken en schriften meenemen.

Met de OldSchoolBags ‘Natural’ koop je een tas die vele jaren zal meegaan. En mocht er wat zijn, dan herstellen wij dat graag in ons atelier in Kaatsheuvel.

Partner websites: tassen , tassen